Den anknytnings- psykoterapi som jag erbjuder på min mottagning i Kiel och numera även i Stockholm, bygger på John Bowlbys anknytningsteori och är mycket användbar för att förstå utvecklingen av psykologiska och psykosomatiska symtom och sjukdomar.
Anknytningsteorin bygger på antagandet att spädbarn föds med en medfödd önskan om anknytning, eftersom de utan anknytning inte skulle kunna överleva, så de är beroende av en anknytning till en person som tar hand om dem fysiskt och känslomässigt. Om den primära anknytningspersonen är tillräckligt känslig för att tillgodose spädbarnets/barnets behov kan en trygg anknytningskvalitet utvecklas, vilket är en viktig skyddsfaktor för att vuxna senare i livet ska förbli psykologiskt stabila och trygga, eftersom den trygga anknytningen till föräldrarna är den grund utifrån vilken barn utforskar världen och utvecklas.
Hur vi känner för oss själva senare är därför en återspegling av våra tidiga anknytningserfarenheter. Om vi har vuxit upp med en trygg anknytning känner vi oss säkra, kan uttrycka våra känslor och behov, är medkännande och accepterar oss själva, är mer motståndskraftiga mot stress eftersom vi har bättre förmåga att reglera och uppfatta oss själva.
Men olika omständigheter och händelser inom familjen kan också leda till otrygga anknytningsupplevelser, som orsakar olika anknytningsstörningar. Personer med otrygg anknytning känner sig ofta ängsliga och oroliga, känner sig bortkopplade från sig själva och andra, har ofta problem med att reglera känslor och impulser, så att otrygga anknytningsupplevelser kan vara orsaken till alla typer av psykologiska och psykosomatiska problem och sjukdomar.
Anknytnings-psykoterapi hjälper till att bearbeta dessa tidiga otrygga anknytningsupplevelser i vuxen ålder, så den terapeutiska behandlingen börjar i grunden.
Anknytningsbaserad fertilitetsbehandling, anknytningsbaserad förlossningsförberedelse och
anknytningsbaserade föräldrarådgivning - som jag också erbjuder i min praktik, tar också hänsyn till dessa otrygga anknytningserfarenheter hos kvinnor och män, som vill bli föräldrar - eller redan är det.
Tidiga anknytningsupplevelser minns man med kroppen och känslorna, eftersom barnets hjärna fram till 12 års ålder främst använder den högra hjärnhalvan, som innehåller känslan av det "fysiska och känslomässiga jaget". Den högra hjärnhalvan har inga ord, men kan läsa av kroppsspråk och ansiktsuttryck. Detta faktum gör det tydligt varför innehållet i den högra hjärnhalvan inte kan uppfattas verbalt och därför inte kan uttryckas.
I min praktik kombinerar jag anknytningspsykoterapi integrativt med medicinsk hypnoterapi och EMDR-terapi , så att de tidiga otrygga anknytningsupplevelserna som lagrats i den högra hjärnhalvan, kan uppfattas optimalt av klienten och därmed bearbetas och återintegreras i nuet.
Adress :
Hälsoporten
Susanne Sahlée
Frejgatan 32
113 26 Stockholm
E-Post :
info@susannesahlee.se
Susanne Sahlée